Trimmaus ja turkinhoito

heta-hungryhunter.jpg


KOHTI TRIMMAUSTA


Opeta koirasi trimmausta varten, jotta se jaksaa mm. seistä paikallaan ja antaa käsitellä itseään, rimpuilevan koiran trimmaus voi olla jopa mahdotonta, eikä lopputulos ole välttämättä toivottu.


Opeta se myös pesuun sillä likaista koiraa ei voi trimmata.

16999180_10154632975574864_6789554280082003086_n.jpg


Trimmaan lähinnä omia kasvattejani. Varaa aika trimmaukseen ajoissa, n. 2vkoa ennen, kerro rehellisesti koiran turkin kunto ja sovi maksusta. Pidä kiinni sovitusta ajasta, älä myöhästy, peruuta esteen sattuessa ja soita jos viivästyt tai olet etuajassa.

Selvitä turkki takuista ennakkoon. Mikäli et itse saa pestyä ja selvitettyä turkkia, tilaa myös se trimmauksen lisäksi.


Pese koira edellispäivän iltana, huom. mahdollisesti uudestaan takkujen selvittelyn jälkeen, sillä takkuista turkkia ei saa pestyä eikä huudottua puhtaaksi ja pidä se sen jälkeen puhtaana.


Ulkoiluta koirasi ennen trimmaajalle menoa, sen verran, että se saa tehtyä asiansa, unohda kuitenkin lenkit ennen trimmausta ja puhdista ja kuivaa koira tarvittaessa, tarkista etenkin tassut. Katso ettei koira pääse kastumaan ja likaantumaan pesun jälkeen ennen trimmausta, kanna tarvittaessa koira trimmauspöydälle autostasi ja mielellään myös pois lähtiessä. Kanna autosta trimmauspöydälle koira etenkin sadesäällä ja aina uros, jolla on taipumusta merkkailuun. Mikäli vahinkoja sattuu, korjaa itse koirasi jätökset ja puhdista merkkailun jäljet.


Muista ettei trimmaaja ole syyllinen koirasi mahdolliseen huonoon hoitoon, eikä kukaan trimmaaja pysty huonosti hoidetusta, takkuisesta koirasta "tekemään näyttelyvoittajaa" ja mikäli turkki on päässyt pahasti huopaantumaan ei muuta keinoa koiran olon parantamiseksi ole, kuin turkin leikkaaminen pois.


Ylipitkiksi kasvaneita kynsiä ei trimmaaja voi leikata oikeaan mittaan, sillä se sattuu, kun kynnen hermoa leikataan, tällöin käänny eläinlääkärin puoleen. Kynsiä pitää lyhentää itse myös trimmausten välissä.
Trimmauta koirasi säännöllisesti, riittävän usein, näin trimmauksen kesto lyhenee ja koirasi voi paremmin, onhan trimmaus osa koirasi terveydenhoitoa. Opettele myös itse turkin selvityksen ja pesemisen lisäksi poistamaan ns. kuollutta karvaa.


Trimmausväliksi suosittelen noin 2kk, kuitenkaan trimmausväli ei saisi olla juurikaan 3kk pidempi. Pennun on hyvä käydä ensimmäisen kerran trimmauksessa n. 4-5kk iässä.

steppaaja.jpg


Pyrin aina trimmauksessa näyttelytrimmaukseen, lopputulos riippuu kuitenkin hyvin paljon siitä miten olet turkkia hoitanut aiemmin. Likaisesta, takkuisesta turkista ja huonosti pöydällä käyttäytyvästä koirasta ei laadukasta lopputulosta saa. Neuvon jokaiselle miten vanhaa kuollutta karvaa ja pohjavillaa voi itse poistaa kotona.

ruusa_17.7.10img_8497.jpg

Huolehdi ennen trimmaukseen tuloa ulko- ja sisäloishäädöstä, äläkä koskaan tuo sairasta koiraa, muista myös, varoaika tervehtymisen jälkeen.17.1.10roopeoikea.jpg
Cockerspanielin trimmaukset yli 20 vuoden kokemuksella, myös näyttelyyn, lähinnä omille kasvateillemme. 
Anneli

Ei varmaankaan yhtään liian usein toisteta: cockerin turkki vaatii aina hoitoa!
Tässä lyheysti neuvojani jotta suloisena ostamastasi pennusta kasvaa kaunis aikuinen :)

VÄLINEET, KÄSITTELY JA HOITO

Aioit koirasi kanssa näyttelyyn tai et on tärkeää opettaa pentua näyttelyitä varten - kipinäsi saattaa syttyä ja vaikkei syttyisikään on pennun opittava eräitä sääntöjä ihan vain trimmausta ja etenkin sen viikoittaista turkin hoitoa silmällä pitäen, onhan cockeri trimmattava vähintään 4 kertaa vuodessa, mielellään kuitenkin 2-3 kuukauden välein ja turkki on selvitettävä kaksi tai ainakin kerran viikossa, turkin laadusta riippuen jopa päivittäin sekä metsälenkin jälkeen muistaa poista tikut, risut ja muu sinne takertunut ja selvitä takut. Turkki vaatii oman huomion myös suojalumen aikaan, sillä turkkiin tarttuva lumi aiheuttaa myös runsaasti takkuuntumista, jota voit hieman auttaa käyttämällä suojapukua ja korvakauluria metsässä ja nollakelien aikaan, tosin myös suojapuvun käyttö saattaa aiheuttaa takkuja.

valineita.jpg

Cockerin jokapäiväistä turkin hoitoa varten tarvitset karstan ja kampoja vähintään kaksi toinen harva ja toinen tiheä mielellään kampoja saisi olla useampikin ja harjan, jossa on nuppipäiset piikit. Lisäksi tarvitset kynsisakset, tassusakset. Myöhemmin oppiessasi ja halutessasi oppia hankit myös ohennussakset. Hyvät sakset kestävät lähes ikuisesti ja niitä voi myös teroituttaa. turkin_selvitysta.jpg
Risutalkoo metsälenkin jälkeen, huomaa hoidettavan rentotyyli :)

VARSINAINEN TURKINHOITO Cockerspanieli on pitkäturkkinen, trimmattava, nypittävä rotu ja se tarvitsee säännöllistä turkin hoitoa, siksi Sinun ja myös koirasi on syytä oppia rakastamaan tätä välttämätöntä kauneudenhoitotyötä. Pahin aika turkin hoidossa on koiran ollessa n. 6-12 kuukauden ikäinen, silloin koiralta irtoaa pentuturkki ja kampaaminen ja karstaaminen on suoritettava lähes päivittäin. Pentuturkki on pehmeää ja siksi erittäin helposti takkuuntuvaa ja viimeistään silloin on tarvikevalikoimaan hankittava myös hyvä hoitoaine pesun yhteydessä käytettäväksi sekä harjausnesteeksi.

Tee hoitotoimenpiteen mielummin aina pöydällä, yksikään trimmaja ei tee työtään lattialla kyyristellen.

TURKIN SELVITYS Selvitä aina kaikki takut pohjia myöden ja ole tarkkana etenkin korvien, kainaloiden ja pepun suhteen, käytä selvityksessä harjausnestettä tai suihkutettavaa hoitoainetta jonka voi jättää turkkiin (esim. Kelcon Ultra Silk ja etenkin turkkiaan vaihtavalle pennulle tee huomattavasti vahvempi seos mitä pullon kyljessä neuvotaan tai mikä tahansa hoitoaine reilusti laimennetuna sumutinpullossa). Käydessäsi läpi esim. etujalkojen koristekarvoja pidä koira kylkiasennossa ja ota tukevahkolla otteella koiran etujalasta kiinni läheltä kainaloa niin, että kädessäsi on myös kaikki koristekarvat, aloita sitten karstaaminen kainalosta ja päästä vähitellen kerros, kerrokselta ja päästä lisää turkkia vapaaksi kädestäsi karstattavaksi ja tee samoin sitten kamman kanssa. Samalla tavalla voit toimia myös takajalkojen ja vatsakarvojen suhteen, etenkin turkin ollessa hyvin runsas (tai takkuuntunut), näin työskennellen saat turkin selväksi "pohjia myöden". Muista, että kamman on mentävä iholle saakka, pelkkä päälikarvojen "silittely" ei turkkia selvitä. Hoida turkkia oikein ja säännöllisesti, niin takkuja ei pääse syntymään.muista_kainalot.jpg

TAKUT Jos takkuja kuitenkin on päässyt tulemaan selvitetään ne ensin sormin avaamalla, suihkauta hoitoainetta ja vetele nuppipäisellä harjalla kohtaa moneen suuntaan, sitten harvalla kammalla ja sormin vuorotellen, aloita selvitys kammalla karvan päästä edeten vähitellen ihoon saakka, kunnes lopuksi saat tiheämmänkin kamman menemään kohdasta läpi, tue takkukohtaa nahasta kiinni pitämällä, jottet satuta turhaan koiraa. Jos takkua ei edm. tavalla saa auki voidaan "hätätilanteessa" käyttää ohennussaksia apuna leikkaamalla takkukohdasta karvan kasvun suuntaisesti kerran tai kahdesti ja jatkamalla selvitystä kuten ed. Mikäli huomaat, että aina käydessäsi turkkia läpi joudut pitkään takkushowhun olet käynyt turkin liian harvoin läpi eli mielummin usein, kuin harvoin, niin pääsette molemmat hommasta lyhyemmässä ajassa ja touhu on miellyttävempää teille molemmille. Nypi tarpeen mukaan koiran selkä, reisien ulkopuolet ja lavat, myös pää on kauniimpi nypittynä, missään tapauksessa päätä ei ajeta koneella. Roan väristä tulee ajeltuna todella ruma, mustasta karvan kasvaessa yleensä pottumaata muistuttava permis ja joidenkin turkkien väri muuttuu ajeltuna. Turkin laatu myös muuttuu, jos se ajellaan. Mikäli päädyt siihen, että turkki lähinnä leikataan ja ajellaan koneella, suosittelen oman koneen hankintaan, näin voit tehdä sen riittävän usein eikä koira muistuta villakoiraa kiharan turkkinsa kanssa.

PESU Älä unohda myöskään opettaa pennulle pesua, sillä se vaikuttaa paljon siihen, kuinka helppohoitoinen koirasi turkki on. Cockeri voidaan ja se tuleekin pestä aina, kun se on likainen, sillä likainen turkki takkuuntuu helposti ja myös kuluu sitä käsitellessä. Varaa sen pesupaikkaan kumimatto, on pesupaikka sitten suihkuallas tai pelkkä lattia. Kastele koira huolellisesti ihon lämpöisellä vedellä (n.37asteisella), kastele lisää myös pesun aikana, sillä hyvänlaatuinen cockerin turkki hylkii vettä. Käytä laimennettua shampoota. Vaahdota kunnolla ja mikäli koira on hyvin likainen shampoo ei välttämättä vaahtoa riittävästi ensimmäisessä pesussa, joten huuhtele koira välillä ja vaahdota uudelleen. Huuhtele koira hyvin, käytä hoitoainetta ainakin koristekarvoihin ja lopuksi perusteellinen huuhtelu. Anna myös niin shampoon, kuin hoitoaineen vaikuttaa turkissa riittävän kauan. Lopuksi kuivaa koira pyyhkeillä ja laita sille joksikin aikaa ns. kylpyviitta, loppukuivaus sitten föönillä (opeta koirasi hellästi myös föönaukseen, älä paahda sitä liian läheltä, äläkä liian kuumalla) ja toinen kuiva kylpyviitta takaisin päälle, jotta selkäkarvat asettuvat tasaisen kauniisti.

NYPPIMINEN Jokaisen, jolla on nypittävään rotuun kuuluva koira, on syytä opetella nyppiminen. Nypinnän taidon osatessasi pysyy niin kotisi, kuin koirasikin siistimpänä ja nopeutat huomattavasti trimmaajalla olo aikaa. Pentuturkki alkaa irrota n. 6-8 kk iässä, anna turkin "kypsyä" rauhassa ja aloita varsinainen nyppiminen ensimmäisen pentutrimmin jälkeen, kun olet saanut neuvot "kädestä pitäen" kasvattajalta tai trimmaajalta.

Cockerin selkä (sitä ei missään nimessä kuulu leikata), niska, reidet ja osittain hännän päällinen nypitään, myös etulavat ja pää on siistimpi nyppimällä, mutta osittain niitä voidaan myös siistiä ohennussaksilla tai trimmausveitsellä. Kokemuksen kasvaessa huomaat, että aina nyppiminen ei onnistu, vaikka cockerilla ei varsinaista karvanlähtöaikaa olekaan karva irtoaa tiettyinä aikoina helpommin. Nyppiminen ei satu, koiran temppuilu nypittäessä johtuu yleensä siitä, ettei sitä ole siihen harjoitettu riittävästi tai aina, kun se on alkanut pöydällä rimpuilla ollaan luovutettu ja päästetty koira pois pöydältä eli opetettu "Kun teen näin pääsen koko hommasta takaisin leikkeihin". Koira kyllä oppii pitämään nyppimistä hellittelynä, kuten niin monet pelkkää silitystä ja rapsutusta.irtokarvan_poistamista_kammalla.jpg
karvakeraantyy.jpgAina nyppimistä aloittaessasi kampaa karva ensin harvalla kammalla ja sitten tiheällä kammalla niin, että pidät kampaa lappeellaan ja peukaloasi jarruna kamman päällä ota samalla myös toisella kädellä niin ylhäältä niskanahasta kunnolla kiinni, ettei koiraa satu, kun käytät kampaa karvan poistamiseen. Anna karvaa kerääntyä reilusti kampaan, se toimii kitkana ja auttaa karvaa lähtemään. Tätä kammalla karvan poistoa kannattaa tehdä aina turkkia hoidettaessa, etenkin silloin, kun huomaat karvan helposti lähtevän. Samoin voit poistaa vanhaa karvaa coat kingillä, Furminator-karvanpoistajalla ei koukkien vaan tasaisin vedoin.kampa_ja_pohjavillan_poistajia.jpg
Yllä kuvassa villakoirakampa, joka on loistava apu turkin selvityksessä ja myös föönaukssa, coat king, sekä sininen pohjavillan poistaja, tämä malli myös tärisee (patterit) ja minusta kaikkein turvallisin pohjavillan poistaja, ei vahingoita turkkia ja on helppokäyttää.

17022471_1800162966972897_8014820466991028806_n.jpg

Uusin välinen on twin king 1in2 joka on Tanskalainen paranneltu versio coat kingistä, se on kaksi puolinen ja helppo käyttää, katkomatta karvoja. 

Nyppiminen tapahtuu sormin ottamalla pienen karvatupsun kerrallaan peukalolla ja etusormella karvan kasvunsuuntaisesti, aloita vaikkapa päästä ja etene pikkuhiljaa häntään saakka. Ota karvasta kiinni riittävän ylhäältä. Samoin, kuin kampaa käyttäessäsi, niin varsinaisessa nyppimisessäkin pidä toisella kädellä nahasta tukevasti kiinni nyppimiskohdan yläpuolelta niin, ettei nahka pääse venymään nyppimisen mukana, näin ei myöskään satuteta koiraa. Kampaa karstalla turkkia työn edetessä ensin karvan suuntaisesti karstalla (saat irtokarvat pois) ja sitten vastakarvaan, jotta taas näet jäljellä olevat "vanhat" nypittävät karvat. Alkuun Sinusta saattaa tuntua, ettet opi koko nyppimistä etkä saa karvaa irtoamaan, mutta aina alku hankalaa.... älä ota alkuun itsellesi liian suuria paineita vaan etene tässäkin asiassa pikku-hiljaa Vähitellen opit tekniikan ja sormesi ja ranteesi jaksavat touhua aina pidemmän ajan (alkuun sormesi ja ranteesi tulevat todennäköisesti touhusta kipeäksi). Apuvälineenä nyppimisessä voit käyttää liitua, kumihanskaa tai nahkasormikasta tai kangaslaastareita tai kumitulppia sormissasi. Nyppiminen on helppo keino pitää koira siistin näköisenä trimmausten välillä ja sillä tavoin turkki on paljon pidempään kaunis ja myös helppohoitoinen. at_1.jpg

Anneli

Muistathan: Tekstin kopioiminen / lainaaminen ilman lupaa kielletty.