Taipumuskoe

Monen cockerin ensimmäinen koe on taipumuskoe, joka nimestään huolimatta ei ole varsinainen koe vaan sen tarkoituksena on testata koiran taipumuksia jäljestykseen, metsästykseen tai ehkäpä tottelevaisuuskokeisiin. Läheskään aina koira ei suoriudu kokeesta ensimmäisellä kerralla, syynä saattaa olla taipumusten puutteen sijaan olla esim. ettei koira ole ollut ennen ihan oikeasti metsässä tai se ei ole ennen koettakaan suostunut uimaan. Koiran luontaisia taipumuksia on harjoitettava tulemaan esiin.

Kokeessa on eri osasuorituksia:

- Sosiaalinen käyttäytyminen, jossa katsotaan kuinka koira suhtautuu muihin koiriin ja ihmisiin.
- Tottelevaisuus ja yhteistyökyky ohjaajan kanssa.
- Haku ja laukauksensieto, jolloin koira on vapaana metsässä ja sen olisi tarkoitus etsiä itsenäisesti riistan hajuja ja innostua laukauksesta eikä pelätä sitä
-
Jäljestäminen, koira on silloin 6m jäljestämishihnassa ja sille on tehty laahausjälki kanilla, joka jätetään jäljenpäähän kaadoksi, jäljessä on yksi kulma ja koira saa kerran tehdä hukan eli kadottaa jäljen, jolloin se palautetaan jäljelle, kania se ei saa raadella eikä pelätä.
- Vesityö, jolloin sen olisi uitava n. 5 metriä rannasta poispäin ja tuotava riistapukki omistajalle niin, että tämä saa sen vähintään niin ettei hän kastele jalkojaan sitä rannasta ottaessa, hieno suoritus on nouto ohjaajan käteen (riistapukki on puukapula, jonka ympärille on kiinnitetty riistalinnun siipiä). Taipumuskokeista on monen tie vienyt jäljestämiskokeisiin ja metsästyksen pariin.

Tässä esimerkki hyväksytystä taipumuskokeen arvostelusta:

" Sosiaalinen käyttäytyminen
     - Iloinen ja reipas suhtautuminen toisiin koiriin ja ihmisiin.
Haku ja laukaus
     - Laajaa maa- ja ilmavainuista iloista työskentelyä haulla. Laukauksesta jatkoi samalla lailla. Koira työskenteli itsenäisesti.
Jäljestys
     - Maavainuinen varma jäljestäjä, joka työskenteli itsenäisesti. Kani kiinnosti, ei pelännyt kania.
Vesityö
     - Ui halukkaasti. Nouti ja luovutti pukin.
Tottelevaisuus
     - Hyvä tottelevaisuus.
Yhteistyö ja yleisvaikutelma
     - Hyvää Yhteistyötä."

 

Aiemmin pidettiin riittävänä näyttönä cockerin taipumusten mittarina taipumuskokeen suorittamista, nykyään ilmassa on myös kannustusta osoittaa cockerin rodunomaiset taipumukset metsästyskoetuloksin tai luonteen mittaaminen sekä koulutettavuus luonnetestillä. Luonnetesti ei vaadi ohjaajalta muuta, kuin testiin pääsyn koiran kanssa, ohjaajan toiminta on periaatteessa täysin passiivista. Mikäli mietit koirasi luonnetestiin vientiä tutustu sääntöihin ja lue myös muuta kirjallista materiaalia, mutta kehoitan myös etsimään netin kautta videoita testitilanteista ja tekemään sitten sen tiedon perusteella itse päätöksen tahtooko koiran testiin viedä. Luonnetestissä on useita osioita, joista saattaa olla haittaa koiran käytökselle, ei ehkä heti, mutta monesti traumaattinen tapahtuma tulee koiran luonteessa esiin vasta paljon myöhemmin, yleensä tilanteessa, joka jollain tapaa muistuttaa aiempaa huonoa kokemusta. Luonnetesti nykyisellään ei myös ole aina joka koiralle tasapuolinen.
Olen aina ollut sitä mieltä ettei koiraansa saa saattaa tilanteeseen, jossa se voi joutua uhan alaiseksi tai / ja saada niistä tilanteista korjaamatonta vahinkoa, näin on esim. vihaiset koirat, kaupan eteen jättäminen, ilotulitukset, joihin vain täydellinen tollo ottaa koiransa mukaan. Ilotulitus ja esim. haulikolla ampuminen ovat täysin eritilanteita.