Metsästys

Perinteinen englannin cockeri soveltuu erinomaisesti myös käytännön metsästykseen. Tärkeimpiä asioita cockerin koulutuksessa metsästykseen on kunnollinen tottelevaisuuskoulutus.

Tärkeää on myös se, että koira voi luottaa omistajaansa 100%:sti ja johtajuus on kunnossa. Muista että hyvä johtajuus on mm. sitä, että omistaja saa koiransa toimimaan oikein hyvällä omasta halustaan, hyvää johtajuutta ei ole alistaminen, pakottaminen ja rankaiseminen.

Osalle cockerin kouluttaminen merkitsee metsästyskokeisiin osallistumista, silloin koulutuksen on oltava perusteellisempaa. Suurin osa metsästystä harrastavista käyttää cockeria käytännön metsästykseen riistaa hakemaan, ylös karkoittamiseen ja noutoon.

Meidän isäntä on käyttänyt cockereita lähinnä ylös ajavana niin linnustuksessa, kuin myös jäniksen metsästyksessä, viimeksi mainitussa vaaditaan metsästäjältä huomattavasti paljon enemmän, kuin esim. käytettäessä ajavaa koiraa.

Luoksetuloa, noutamista ja etsintään harjoitellaan heti pienestä pennusta saakka. Hyvä ja varsin helppo keino on opettaa pentu tulemaan luokse, puhaltamalla kaksi lyhyttä puhallusta pillillä aina, kun sille annetaan ruokakuppi, näin se oppii helposti, että on hyvä asia tulla, vihellyksestä. Käytä samoin nimen lisäksi pilliä myös ulkona kutsuessasi pentua ja muista palkita makupalalla ja ennen kaikkea kiitoksilla. Älä unohda äänen käytön merkitystä myöskään kiitoksia antaessasi.

Kun luoksetulo sujuu hyvin voi aloittaa noutoharjoitukset. Käytät sitten noutokapulana vanhaa rukkasta tai palloa (mielummin kuitenkin sellainen esine, joka ei kaiken aikaa ole pennun saatavilla), kutsu nimellä ja vihellä heti, kun pentu on noutoesineen suuhunsa ottanut, kun pentu tulee luoksesi, älä revi esinettä pennulta (se vain luulee sitä saalistusleikiksi ja alkaa kiskoa kanssasi siitä taistellen). Kiitä pentua ja irrota varoen sitä vaikkapa leuan alta silitellen ”irti” komennolla esine itsellesi ja mahtavat kiitokset ja makupala pennulle. Noutoharjoituksia ei kannata tehdä montaa peräkkäin, pyri lopettamaan onnistuneeseen suoritukseen. Etene hiljalleen ja vaadi vähitellen pennun istumista noutoesineen tuonnin yhteydessä ja siirry vaikeampaan maastoon, pitkään heinikkoon jne. Puolivuotiaan – 9kk:n ikäisen pennun kanssa voit jo ryhtyä vaatimaan pennulta enemmän (käskystä istuminen myös ennen noutoa, paikallaan makaaminen jne), huomioiden kuitenkin sen, että aran koiran kanssa harjoittelu on tehtävä varovaisemmin. Aivan kuten taipumuskokeidenkin suhteen samoin on metsästyksenkin: pennun on saatava jo pienestä pitäen mahdollisimman paljon hyviä kokemuksia niin ihmisistä, eläimistä, kuin myös erilaisista paikoista.

Metsästysharjoittelu on monelle vaikeaa maastojen puutten vuoksi, vaatihan koiran irtipito aina maanomistajan luvan ja etenkin metsästäminen ehkä jopa täysin mahdotonta, seuroihin on etenkin etelä-suomessa vaikeaa jollei täysin mahdotontakin päästä, usein kokeet ovatkin monelle ainut oikeanlainen paikka harjoittaa metsästystä koiran kanssa. Valitettavan usein alkuinto kaatuu myös turkin hoitoon, joka vaatii melkoistakin lisäpanostusta metsällä käynnin jälkeen.

Lue lisää metsästyksestä  >täältä 
Sekä kennel Snow Wood sivulta Metsästys spanielilla & Spanielin koulutus metsästykseen.