Yleistä

Peruscockeri on sulavaliikkeinen, luonteeltaan avoin, iloinen, vilkas, seurakoira vailla vertaa, siksi se soveltuukin erinomaisesti perheen ystäväksi. Luonteissa on aina koirakohtaisia eroja, jotkut ovat hieman arempia, toiset rohkeita rämäpäitä ja toiset siltä väliltä. Luonteisiin vaikuttaa koiran perimän lisäksi hyvin paljon koiran kohtelu, kokemukset ja mihin se on tottunut sekä sen saama koulutus. Koira pitäisikin heti pienestä saakka totuttaa erilaisiin asioihin ja paikkoihin unohtamatta sen tapakoulutusta.

Cockerspanielin omakseen halajavan on syytä ottaa huomioon, että erinomaisten sohvachampiooni ominaisuuksiensa lisäksi lähes jokaisessa cockerissa asustaa kunnon lintukoira, se kaipaakin melkoisesti tekemistä ja ennen kaikkea se rakastaa kunnon metsälenkkejä, vapaana kirmaten, cockerin sisältä löytyy melkoinen "duraselparisto" ja omistajansa aktiivisuudesta riippuen se on oikea monitoimikoira, harrastusmahdollisuudet ovat lähes rajattomat: mm. näyttely-, agility-, toko-, raunio-, jäljestämis-, metsästys- ja tietenkin seurakoiraksi “maailman parhaaksi” ystäväksi.

Metsästyskoiraominaisuuksiensa vuoksi se vaatii omistajaltaan paneutumista sen kunnolliseen tapakoulutukseen. Cockeri kuuluu ns. turkkirotuihin ja sen silkkinen turkki vaatiikin säännöllisen ja huolellisen harjaamisen, kampaamisen ja pesun aina, kun se on likainen, cockeri on myös trimmattava koira ja se on syytä tehdä turkista riippuen 2-3 kk:n välein käydään koiran kanssa näyttelyissä tai ei.

Turkin hoitoon onkin paneuduttava jo heti pienen pennun kanssa, opettamalla se käsittelyyn, vaikka turkki ei vielä siinä vaiheessa varsinaista hoitoa vaadikaan. Pahin aika turkin hoidossa on, kun pentuturkki alkaa irrota, silloin turkki on käytävä läpi päivittäin huolellisesti. On turkki sitten kuinka vähäinen tai hyvälaatuinen tahansa, se vaatii aina hoitoa. Ei ole oikein koiralle, että se omistajansa mukavuuden halusta ja laiskuudesta johtuen joutuu menettämään kauniin turkkinsa, jollainen cockerilla kuuluu olla.

Cockerin hankintaa suunnittelevan on siis syytä miettiä tarkkaan kestääkö energisen koiran tahdissa mukana, löytyykö aikaa ja halua sen kouluttamiseen, sekä sen turkin hoitoon.

Käytösongelmat liittyvät hyvin usein siihen, ettei koiralle järjestetä tarvittavaa aktiviteettia eikä sen koulutukseen olla paneuduttu riittävästi. Koiran omistaminen merkitsee isoa sitoutumista ja vastuuta tästä elävästä olennosta ja se on hoidettava jok"ikinen päivä oli sää tai mielialasi mikä tahansa. Hyvin hoidettuna cockeri on huomattavasti mainettaan terveempi koira, mutta on sitten kyseessä ns. kotikoira tai harrastuskoira cockeri ei missään tapauksessa ole laiskan ihmisen koira !

grandeurdivider.gif