Näyttelyt

Näyttelyiden tietoja löydät mm. Kennelliiton sivuilta http://www.kennelliitto.fi/FI/  sekä Koiramme-lehdestä, jossa julkaistaan kaikki viralliset näyttelyt ja kokeet. Näyttelyihin ilmoittaudutaan lomakkeella. Näyttelyasioista lisää Kennelliiton sivuilta. Näyttelyyn, kuten myös kokeisiin menevällä koiralla tulee olla rekisteritodistus ja todistus tai mainita rekisterikirjassa voimassa olevista rokotuksista, koira on myös oltava tunnistusmerkitty. Käy katsomassa näyttelyissä oman rotusi esittämistä, jotta näet kuinka koirat esitetään ja kuinka kehässä tulee toimia, lisäksi näet millaisessa kunnossa koirat ovat, turkki/yleisvaikutelma.

Ensikertalaisesta saattaa tuntua kehän reunalla katsoessa, että "Helppo juttu koiria vain seisotetaan ja kuljetetaan hihnassa". Näin ei kuitenkaan ole ulkomuodoltaan parhaimmankaan koiran kohdalla vaan menestyäkseen koiransa kanssa on koiraa treenattava niitä varten, etenkin liikkeet ovat hyvin tärkeät.

Ennen näyttelyyn menoa Sinun on parhaasi mukaan harjoitettava koirasi näyttelyä varten, jotta se osaa ravata hyvin kehässä, seistä ns. näyttelyasennossa niin maassa, kuin pöydälläkin ja että se antaa myös vieraiden ihmisten käsitellä itseään, antamalla katsoa mm. hampaansa. Hyviä harjoituspaikkoja ovat match showt.

Huolehdi koirasi trimmauksesta ennen näyttelyä kasvattajalla tai hänen suosittelemallaan trimmaajalla (aloittelijana älä ryhdy varsinaiseen näyttelytrimmaukseen), cockerit trimmataan n. viikkoa ennen näyttelyä, samalla saat kasvattajalta vinkkejä näyttelyä varten.

Tuomari arvio koiran tyyppiä ja rakennetta verraten sitä rotumääritelmään - ihannekoiraan.
Tuomari arvostelee aluksi koirat yksitellen nähtyään ensin koko ko. luokan
(JUN, NUO, AVO, VAL, KÄY, VET).

Koira voi saada laatuarvosanaksi:
- ERINOMAINEN
- ERITTÄIN HYVÄ
- HYVÄ
- TYYDYTTÄVÄ
- HYLÄTTY
- EI VOIDA ARVOSTELLA.

Laatuarvostelun ERINOMAINEN ja ERITTÄIN HYVÄ saaneet koirat kilpailevat luokkavoitosta, tuomari sijoittaa neljä parasta paremmuusjärjestykseen. ERINOMAISELLA palkitut luokkavoittajat kilpailevat sertifikaatista / vara-sertifikaatista. Lisäksi valitaan paras uros / narttu sekä paras uros ja narttu kilpailevat ROP:sta eli rotunsaparhaasta tittelistä, toisen saadessa VSP:n eli vastakkaisen sukupuolen paras. Rotunsa parhaat ROP ja VSP jatkavat vielä loppukilpailuihin ja BEST IN SHOW kilpailuihin. Lisäksi valitaan erikseen parhaat pennut ja veteraanit, sekä kasvattajaluokat.

Aina näyttelyissä ei paista senkään puolesta etteivät kaikki voi olla parhaita ja menestys riippu paljolti myös koirastasi ja sen esiintymisestä myös siitä keitä kilpakumppanit ovat ja mikä kulloisenkin tuomarin näkemys rodun parhaasta on - ota siis aimo annos huumoria ja hyvää mieltä, jotta mahdolliset tappiotkin on kevyempi viedä kotiin.