Jäljestäminen * MEJÄ

JÄLJELLE OPETTAMINEN

Jäljestämistä voi opettaa jo aivan pienelle pennulle. Aluksi voi jäljen tehdä esim. makkaralla vetämällä sitä lattialla ja jättämällä makkaran palan jäljen päähän kaadoksi. Laita pentu toiseen huoneeseen jäljen teon ajaksi ja vie se siten jäljen alkuun ja kehottaa sitä esim. “etsi jälkikäskyllä” ja runsaat kiitokset ja kehut, kun se on saaliin löytänyt. Vähitellen voit pidentää jälkeä ja tehdä siihen kulmia ja piilloittaa kaatona olevan makupalan esim. maton kulman alle, kun pentu on oppinut jäljestämään sisällä on aika siirtyä harjoittelemaan ulos, ensin helppoon maastoon.

Jälkiä kannattaa tehdä myös riistalla. Jos tuttavissasi on metsästäjiä, joilta saat linnun siipiä, hirven sorkkia tai vaikkapa jäniksen nahkoja. Kun olet totuttanut pennun metsässä liikkumiseen ja metsän hajut, äänet ja muut luonnon ärsykkeet ovat pennulle tuttuja etteivät ne pelästytä ja hämmennä sitä, voit aloittaa varsinaiset jälkiharjoitukset. Anna pennun tutustua rauhassa, sille ystävällisesti puhellen ja innostaen, tapettuun riistaan tai esim. nahkaan ja jätä se autoon tai avustajan luokse odottamaan jäljen teon ajaksi. Tee jäljet aluksi lyhyinä ja helppokulkuiseen maastoon riistaa narun päässä vetämällä ja merkkaa tekemäsi jälki esim. värikkäillä pyykkipojilla, jotka on helppo poistaa jäljestyksen jälkeen, jätä riista ja sen päälle ja allekin hyvän tuoksuinen koiralle mieluinen herkkupala kaadoksi jäljen päähän. Sitten koiran kanssa jäljestämään, tarvittaessa sitä innostaen. Myöhemmin voit siirtyä tekemään jäljet verellä ja aloittaa varsinaisen mejä eli metsästyskoirien jäljestämisharjoitukset.

MEJÄ

METSÄSTYSKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN tarkoituksena on kouluttaa koiria haavoittuneen riistaeläimen jäljestykseen ja selvittää koiran kyky seurata sekä tiedottaa tai haukkua kaadolla. Jäljestäminen koiran kanssa on äärimmäisen mukava ja energiaa vievä harrastus ja saat pian huomata kuinka koirasi nauttii luontaisten kykyjensä käytöstä.

Koiran ohjaajat tekevät pareittain verijäljet sientä narussa vetäen koetta edeltävänä päivänä ja koepäivän aamuna jäljet arvotaan, jokaisella koiralla on oma jälki, jota sen ohjaaja/omistaja ei ole saanut tehdä. Kokeisiin kuluu siis koko viikonloppu.

 

Tässä Garbon ensimmäisen mejä-kokeen arvostelu:

“Reipas lähtö. Garbo aloittaa osin maa- ja osin ilmavainuisena jäljestyksen edeten määrätietoisesti jäljen päällä ja sen välittömässä tuntumassa kulkien.
100 metriä kuljettuaan peuran jäljet tarkastetaan huolella. Matka jatkuu 1. kulmalle, jossa makaus osoitetaan.

2. osuuden lopulla Garbo etsi ahkerasti vettä, löysi suon silmäkkeen, joi ja jatkoi jäljestystä. 2. kulma taas tarkasti, makaus osoittaen.

3. osuuden puolivälissä nopea tarkistus tuoreella hirvenjäljellä ja taas matka jatkui. Kaadon nuuhki ja jäi viereen.

Hyvä, määrätietoinen suoritus”.

MEJÄ - METSÄSTYSKOIRIEN JA OHJAAJIEN RETRIITTI (c) Juha Virekoski