* Päivitetty 6.8.

Luonnollinen ruokinta meillä

Koiran syöttäminen luonnollisella ruualla on nykyään lähes yhtä helppoa, kuin kuivan teollisen ruuan. Nykyään on mm. valmiita raaka-täysravintovalmisteita mm. mushilla, joita tarjoamalla Sinun ei juurikaan tarvitse miettiä ruokintaa erityisemmin. Pennuille on myös saatavilla omia täsmätuotteita. 

Jokainen koiran omistaja tekee omat valintansa mitä hänen koiransa syö. Suosittelen kuitenkin, että koiralle annetaan ainakin osa ruuasta raakana. Mikäli päädytään ns kuivamuonaan, on nykyään tarjolla muutamia merkkejä joita voi huoletta antaa myös raakaruokitulle koiralle, kunhan annetaan varsinaiset luut eripäivänä tai ainakin eri ruokintakerralla, huomioiden oman koiran ruuan sulatuksen.

Pentuoppaamme ruokintaosasta löydät neuvot molempiin tapoihin ruokkia koirasi ja varauksen yhteydessä sovimme millä tavalla pentusi meillä oppii ruokailemaan. Pennun mukana saat tuhdin tietopaketin koiran ruokinnasta ja omalle pennullesi tarkat oheet.
Aina voit myös kysyä lisää neuvoa. 

    Cockerimme ovat kaikki ruokaisia ja ruokinta on helppoa siinä suhteessa. Ruokaa koirat saavat kerran päivässä. Viikottain koirat saavat myös ruokaa, jossa pitää käyttää hampaitakin, mm kalkkunan kauloja, possun selkäpaloja, broilerin rankoja, ne tuntuvat sopivan meidän koirille hyvin. Koirat vaikuttavat tyytyväisemmiltä, kun ruoka ei ole pelkkää mössöä. Hieman haasteellista on löytää koiran kokoon sopivia luita, joissa on myös reilusti lihaa. Osa on jauhettuja tuotteita, lähinnä kalkkunaluuta, lammasluuta ja poroluuta. Mikäli syöttää paljon jauhettuja tuotteita pitäisi kiinnittää paljon huomiota koirien hampaiden puhtauteen. Lisäksi hieman lihaa, kalaa, maksaa tai sisäelinseoksia, kasvissosetta tarpeen mukaan, öljyjä.  Pyrin siihen, että koirat saavat kaiken tarvitsemansa syömästään ruuasta, ilman ihmeempiä vitamiini- tai muita lisiä, niitäkin käytän kuuriluoteisesti tarpeen mukaan. Totuttujen pullien ja pötköjen lisäksi Mushilta löytyy myös käteviä levyjä á 250g jotka ovat 10kg laatikoissa. 

Sika-kana-lammasseos

Sika-Nauta-Lohiseos

Pennuille sika-kalkkuna-kanaseos

"Mössöruokia"

Super-Ahne Heta on oppinut vihdoin nauttimaan ja pureksimaan kokonaisena annetut ruuat jo hyvin, vanhemmalla koiralla tuntuu menevän aikaa uuden oppimisessa.

Kylkiluupalan syönti sujuu hyvin ja maistuu :)

Koiramme ovat syöneet luonnollista ruokaa syksystä 2011 saakka. Muutos ruokintaan tehtiin tavallaan ihan päähän pistosta ja koska emme koskaan olleet täysin tyytyväisiä kuivamuona merkkeihin ja niitä vuoden 1986 jälkeen on kokeiltu useita. Allergia tai mikään muu sairaus ei ollut syynä. Nyt ihmettelen miten ylipäätään syöttäisimme koirille teollisesti valmistettua, kuivattua, pahan hajuista nappulaa (?). Koirat kyllä tyytyvät siihen ja useimmat jopa vaikuttavat onnellisilta ja hyvin voiviltakin sitä syödessään. Pidemmälle ajatellen, ja kuten monesti verratessa asiaa ihmisiin, johtopäätös on varsin selvä: kuivamuona lopulta ei olekaan niin hyvä juttu. Allergiat, kasvaimet, syövät ja monet, monet muut vaivat tuntuvat lisääntyvän koirilla kaiken aikaa. Myös käytösongelmat ovat arkipäivää nykykoirilla ehkä ruuallakin on niihin osallisuutta. 

Aikuisten koirien ruokavalion muuttamisessa kuivamuonasta luonnolliseen on omat juttunsa, etenkin mikäli ei ole ketään jolta neuvoja saisi, jotta välttäisi turhat ongelmat ruuan sulatuksen kanssa alkuvaiheessa. Tietoa kannattaa hankkia ennakkoon, lukea ja kysellä kokeneemmilta, mutta neuvon välttämään netin "neuvontapalstat" joissa vilisee jos minkälaisia mielipiteitä ja niillä aloittelija menee lopullisesti sekaisin, eikä tiedä miten tehdä asiat oikein. Maalisjärkeä käyttämällä vaihto kuitenkin sujuu varsin hyvin ilman isompia ongelmia. Ruokinta on helppoa ja siistiä, kun rutiinit tulevat tutuiksi. "Faxien" laatu kertoo hyvin paljon siitä miten koiran ruuansulatus toimii.

Muschin pakastetut 500g pötköt saa helposti paloiteltua esim. pennulle annospaloiksi, kun ottaa ne jääkaappiin pariksi tunniksi ja leikkaa ne sitten vielä jäisinä terävällä veitsellä, annoksista osa jääkaappiin tai pöydälle sulamaan ja osa takaisin pakkaseen. Kun koko pötkö menee kerralla, kannatta jäiseen tehdä terävällä veitsellä viilto pituussuuntaan, näin saat muovin pois helposti, kun se on sulanut osittain tai kokonaan, vältyt mixeissä etenkin roiskeilta ;) Etenkin yhden koiran talouksissa pullapussit ovat näitä helpompia käsitellä.

Pakastin ja sinne monipuolisesti eri eläimistä koostuvia lihaisia luita, lihaa, kalaa, sisäelimiä ja kasviksia, kananmunankeltuaiset  1-2x viikossa. Tärkeitä öljyjä lisäksi tarpeen mukaan, vaihdellen eri öljyjä. Tarvittaessa muita lisäravinteita kausiluonteisesti. Siinä se on. 

Meillä syödään vaihdellen viikon-puolentoista aikana n. 200g -250g  / koira päivässä erilaisia raakatuotteita, osa jauhettuina, osa paloina, osa rustoja, luita, siipiä, rankoja, kauloja. Lajeina: kana, kalkkuna, poro, sika,, nauta, lammas, sekä kerran viikossa silakkaa tai lohta, kerran viikossa myös sisäelimiä. Kasviksia ei juurikaan ole käytössä sen enempää mitä saavat mix-tuotteiden mukana. Vatsan hyvinvoinnille on tärkeää antaa myös kivipiiraa tai naudan mahaa. Vähintään kolmea-viittä eri eläintä viikon aikana. Luuaineen riittävä saaminen eri eläimistä on tärkeää. Luonnollisessa, raakaruuassa periaate on, että ruuasta n. 60-70 % on raakoja lihaisia luita eli niissä on puolet luuainesta/ydintä ja puolet lihaa. Loput 40-30 % ruokavaliosta koostuu kasviksista, kalasta ja sisäelimistä. Monipuolisuus on valttia, pennulla se toteutetaan viikon aikana, aikuisella 3-4 viikon.  Maito- ja viljatuotteita koiralle annetaan vähän tai ei ollenkaan, välttämättä se ei niitä tarvitse. Meillä pennun syödessä useamman kerran päivässä, annetaan aikuisille koirille piimää ja raejuustoa, kuivattu ruisleipäpala iltakorppuna.
Mushin Vaisto-tuotteet ovat nykyään se pääruoka ja jonkin verran sitten basic-tuotteita ja niitä kokonaisia pureskeltaviksi / liha-luutuotteita. 

Possun kylkiluupala ja kalkkunaluujauhelihaa.

Kokonainen kalkkunan kaula, paino 850g, josta riittää ainakin kahdelle. Koot vaihtelevat, pienimmät mitä meillä on ollut ovat painaneet vain reilun 200g ja suurimmat yli kilon.

Astutettava, tiine ja imettävä koira syö huomattavasti paremmin raakaa ruokaa, kuin erityisesti tähän tilanteeseen suunniteltuja erikoiskuivamuonia tai teollisia säilykkeitä. Tiineyden loppuvaiheessa ja imetyksen alkuvaiheessa on järkevää turvautua jauhettuihin liha-luutuotteisiin. Kuivamuonaa syöttävät ovat tottuneet, että astutettava, tiine ja imettävä alkaa syömään juuri niitä täsmätuotteita normaalin aikuisruuan sijaan. Raakaa ruokaa syövä syö riittävän monipuolisesti jo aikoja ennen astutusta eikä sen ruokaa hifistellä kun pennutus tulee ajankohtaisesti. Se on saanut jo aikoja ennen hyvät varastot kehoonsa monipuolisesta ruuasta. Raakaruualla se ei sen ihmeellisempää ole. Itse toteutin tiineen ja imettävän nartun kanssa pitkälle pennun ruokasysteemiä, eli se sai viikon aikana mahdollisimman monipuolista ravintoa. Aikuiselle koirallehan muutoin riittää että se saa sen monipuolisuuden n. 3-4viikon aikana. Ensimmäinen raakaruokaa syövä jalostusnarttumme, Ruusa, oli ensimmäinen jonka ruokinnan kanssa ei ollut mitään ongelmia missään vaiheessa, se söi todella hyvin ja pysyi sopivan painoisena koko ajan. Viimeisinä tiineysviikkoina sen ruuasta kokonaiset luut korvattiin jauhetuilla ja lihan osuutta ja ravinnon määrää lisättiin hieman, muutoin sen ruokavalio pysyi ennallaan. Synnytyksen jälkeen se sai jauhettua liha-luu- lihaliemi seosta sekä Kareksen hunaja-muna-vettä ja vähitellen palattiin tiineyttä edeltävään ruokavalioon kokonaisinen luineen, muuten se sai imetyksen lisääntymisen mukaan aina enemmän ruokaa, kunnes oli pentujen vieroituksen aika, jolloin ruuan määrää vähennettiin. Koko ajan Ruusa voi hyvin ja oli painoltaan hyvän kokoinen. Synnytyksen todenteolla alettua, se sujui todella hyvin ja pennut syntyivät parin tunnin aikana. Pennut olivat terhakoita ja elinvoimaisia heti alusta saakka ja imivät hyvin, pienintä tosin pari ensimmäistä päivää seurattiin ja tarkkailtiin, että se sai maitoa, isommilla, kun on taipumus tyrkkiä pienimmät irti ja pois maitobaarilta.

Korvahuppu on ehdoton luppakorvaisella koiralla ;)

Nykyään pentumme ruokitaan vieroitusvaiheessa ensin pienillä lihapalleroilla ja hiljalleen lihan osuutta lisätään ja ruokaa monipuolistetaan.

Lihaisten luiden määrästä ollaan montaa mieltä. Minusta on kuitenkin tärkeää, että koirat saavat syötäviä lihaisia luita, ne ovat tärkeitä monella tapaa, myös siksi, että hampaat saavat puuhaa ja pää siinä samalla. Meillä toteutetaan suhteen noin 60% (aina huomioiden lihan määrä niissä lihaisissa luissa, mikäli ne ovat kovin lihattomia lisätään lihaa) ja loppu 40% on pelkkää lihaa, kalaa, sisäelimiä ja kasviksia. Kasviksia vatsan kovuuden mukaan, niitä ei ole tarjolla päivittäin. Viljoina koirat saavat vain iltakorpuksi kuivatun ruisleivän siivun ja joskus päivälläkin välipalaksi.

Pennun on tärkeää saada ruuastaan tarpeeksi "eväitä" kasvaakseen terveäksi aikuiseksi. Luuta ei alkuun voi antaa paljon, joten kananmunankuorijauhe on tärkeä lisä. Lisäksi me annoimme myös nokkosta, urticalcin tabletteja, c-vitamiinia, nutrolin pentuöljyä (vaihdellen sitä välillä rypsi, pellavansiemen ja helokkiöljyn kanssa), lisukkeena alle 5kk:n ikää oli myös piimä ja raejuusto. 12 viikkoinen pentu söi 3x päivässä ja noin 5kk iässä ruokintakerrat vähennettiin kahteen. 

Vakuumiin pakattuna löytyy ainakin hevosta ja lammasta, pakkaus kannattaa avata avaamiskulmastaan jo jäisenä.

Sitten pakkaus sulatusastiaan, avattu puoli alaspäin, näin on helppoa ottaa muovi pois seoksen sulattua ;) siistiä.

LUONNOLLINEN RUOKINTA    

Edut:  

tiedät mitä koirasi syö  

koira saa taatusti maistuvaa, terveellistä ja monipuolista ruokaa ja sillä on myös haastetta syödessään  

vältät kaikki lisä- ja väriaineet, etkä tarjoa pilaantuneita rasvoja  

jätökset ovat pieniä ja haisevat vähemmän      

"Haitat":  

Sinun pitää hieman perehtyä ruokintaan, mitään salatiedettä se ei kuitenkaan ole ;) eikä Sinun tarvitse ryhtyä laborantiksi  

tarkkailla jätöksiä vielä enemmän kuin teollista ruokaa syöttäessäsi ja suunnitella "ruokalistaa" sen mukaan  

varata pakastetilaa  

Broilerin sydämiä

Kuivattuja maksan kappaleita koulutusnameiksi

Keitettyjä broilerin sydämen kappaleita koulutusnameiksi

Vanhan koiran ruuansulatus muuttuu, eikä se välttämättä voi enää syödä kovinkaan paljon luuainesta. Aivan kuten pikkuisen pennun kanssa on hyvä antaa kananmunankuorijauhetta korvaamaan luita, lihaosuuden suurentuessa. Ladyn vielä ollessa laumassamme sen ruokavalio koostui hyvin paljon samoin, kuin pikkupennun ruoka alkuvaiheessa.

Malin Ekblomin kirja luonnollisesta koiran ruokinnasta.

Riikka Lahden kirja jossa selkeästi kerrottu barffauksesta.
Plantinum ja Natural menu sopivat myös koulutuspalkkioiksi, ne ovat puolikosteita ja siksi maukkaampia kuin perinteiset kuivamuonat.

Platinum

Natural menu

Pure, puuromainen tuote, johon lisätään vettä, annetaan turvota 10.15 minuuttia ennen tarjoilua, hyvä reissuruoka raakaruokitulle koiralle.

Golden eagle ja Barking Heads tuotteet löydät M&M liikkeistäkin.

Golden eagle

Barking heads

Barffista ja luonnonmukaisesta ruokinnasta löytyy netistä paljon, tässä muutamia,  muista maalaisjärki kun seikkailet netissä etsimässä tietoa ;)

Pentujen ruokinnasta

Erinomaisia artikkeleita luonnollisesta ruuasta käytännössä kennel Hopeametsä

Voiko koirasi hyvin - tutkimuksen kertomaa

SIVUN ALKUUN.